Βαφτίσια - vol.2


Λοιπόν, από τότε που άλλαξα τα ονόματα των εργαστηρίων με έχουν ζαλίσει...
- "Κύριε, κύριε, ποιοί είναι αυτοί που τους κάνατε "όνομα" και στο εργαστήριο;|
Googl-αρα λοιπόν τα ονόματα τους και η καλή μου η wikipedia μου επέστεψε τα παρακάτω (τα οποία είναι κολλημένα πλέον πάνω στις πόρτες των εργαστηρίων)
Άλαν Μάθισον Τούρινγκ
"Πατέρας" της επιστήμης των υπολογιστών
Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (Alan Matheson Turing, , 1912  1954) ήταν Bρετανός μαθηματικός, Καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος και θεωρείται συχνά πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών.
Με τη δοκιμή Turing, είχε μια σημαντική και χαρακτηριστική συμβολή στη συζήτηση σχετικά με τη τεχνητή νοημοσύνη: εάν είναι δυνατό να ειπωθεί ότι μια μηχανή γνωρίζει και μπορεί να σκεφτεί.
Παρείχε μία επίσημη έννοια του αλγορίθμου και των υπολογίσιμων αριθμών με τη μηχανή Turing, διατυπώνοντας την ευρέως αποδεκτή έκδοση "Turing" με την διατριβή του για την καθολική μηχανή Τούρινγκ, δηλαδή ότι οποιοδήποτε πρακτικό πρότυπο υπολογισμού έχει είτε ένα ισότιμο είτε ένα υποσύνολο των ικανοτήτων μιας μηχανής Τούρινγκ.


Λίνους Τόρβαλντς
Δημιουργός του Λειτουργικού Συστήματος Linux

Ο Λίνους Τόρβαλντς (Linus Benedict Torvalds, γεννημένος στις 28 Δεκεμβρίου του 1969) είναι ένας Φινλανδός επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών, γνωστός για την δημιουργία του Linux.
Ο Τόρβαλντς εμπνεύστηκε από το Minix για τη δημιουργία ενός συστήματος τύπου UNIX που θα έτρεχε σε PC 386. Η θεωρία του Λίνους Τόρβαλντς ήταν να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα στο οποίο θα μπορούσε να παρέμβει ο κάθε χρήστης και προγραμματιστής και να επεκτείνει τις δυνατότητές του.
Ήταν τότε που τέθηκε η θεωρία του ανοιχτού κώδικα λογισμικού ή λειτουργικού, ενός κώδικα δηλαδή, στον οποίο θα μπορούσε ο καθένας να επέμβει και να τον καλυτερεύσει όπως νομίζει. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών ήταν ο πυρήνας Linux (Linux kernel)Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι
Εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού (www)


Ο Σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι (Sir Timothy John Berners-Lee, γενν. 8 Ιουνίου 1955) είναι ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού (World Wide Web, WWW).
Ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών, ταχύτερο και ολοσχερώς αποκεντρωμένο, ανεξάρτητο της πλατφόρμας του κάθε υπολογιστή, πολύγλωσσο και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και καθυστερήσεις.
Δημιούργησε το πρωτόκολλο http (hypertext transfer protocol), δηλαδή τη "γλώσσα" επικοινωνίας των υπολογιστών στο Διαδίκτυο. Επίσης επινόησε τη γλώσσα HTML (HyperText Markup Language).
Το 1990 ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser).
Το 1991 δημιούργησε τον πρώτο server, τον info.cern.ch., διαθέτοντας παράλληλα ελεύθερα το πρόγραμμα περιήγησης και το λογισμικό του server μέσω του Διαδικτύου.
Στο μεταξύ, οι χρήστες της νέας υπηρεσίας, που ο ίδιος είχε ονομάσει «Παγκόσμιο Ιστό» (World Wide Web), άρχισαν να αυξάνονται αλματωδώς.
Σύντομα, η κίνηση της νέας υπηρεσίας έγινε τόση, ώστε προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας νέου λογισμικού περιήγησης. Ο Marc Andreessen, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις δημιούργησε το λογισμικό Mosaic, τον πρόγονο του σημερινού λογισμικού περιήγησης Netscape Navigator.

Δεν υπάρχουν σχόλια :