Ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε...

Από μικρό μου άρεσαν οι "απολογισμοί", οι "αναδρομές", τα "best-of" της χρονιάς που πέρασε. Οπότε τις τελευταίες μέρες του χρόνου έπερνα θέση μπροστά στην τηλεόραση και τα έβλεπα όλα, από πολιτικές και οικονομικές αναδρομές μέχρι αθλητικές και κοσμικές...

Πολύ περισσότερο μου αρέσει να κοιτάω πίσω στα δικά μου πεπραγμένα (αυτά στα οποία εμπλέκομαι κι εγώ μιας και όλα όσα έγιναν τη χρονιά έγιναν σε συνεργασία με τον Δημήτρη, τον Κώστα, την Βάσω, την Λίτσα, κλπ).

Ξεκινάω από τα σημαντικότερα, τους μαθητές και την διδακτική διαδικασία:

Προσπάθησα (και το κατάφερα σε μεγάλο βαθμό) να είμαι "διαθέσιμος" σε πολλά διαλείμματα για κουβεντούλα με οποιαδήποτε θεματολογία με οποιονδήποτε μαθητή. Θεωρώ ότι αυτές οι κουβέντες είναι ότι σημαντικότερο μπορεί και οφείλει να κάνει ένας εκπαιδευτικός.

Σε σχέση με τα μαθήματα μου κατ΄αρχήν από φέτος άρχισα να χρησιμοποιώ σε ΚΑΘΕ μάθημα βιντεοποροβολέα (παρουσίαση του μαθήματος σε power point καθώς και άλλο υποστηρικτικό υλικό). Αυτό είχε ένα κόστος (κουβάλημα και στήσιμο σε κάθε διάλειμμα) αλλά χαλάλι...

Επίσης κατάφερα να οργανώσω καλύτερα το υλικό (ουσιαστικά έγραψα καινούριες σημειώσεις μιας και επικαιροποίησα τις παλιές και τις εμπλούτισα με καινούρια αντικείμενα) για τα μαθήματα:
- Συντήρηση ΗΥ
- Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο
- Εφαρμογές Πληροφορικής

Για το πρώτο μάθημα φτιάξαμε και καινούριο εργαστήριο (υπάρχει σχετική ανάρτηση)
Για το δεύτερο μάθημα αναβαθμιστήκαμε μιας και φέτος δουλέψαμε εκτός απο Kompozer το CSS Joomla (αρχικά την 1.5 και μετά την 1.6) καθώς και το λογισμικό δημιουργίας προτύπων Artisteer. Μάλιστα στα πλαίσια του μαθήματος φτιάξαμε την ιστοσελίδα του σχολείου.
Για το τρίτο από φέτος υιοθέτησα την χρήση email για την ανταλλαγή των εργασιών των μαθητών. Έτσι από τα πρώτα μαθήματα οι μαθητές έφτιαξαν εμαιλς και κάθε άσκηση που κάναμε μου την στέλναν για διόρθωση. Έτσι εξοικειώθηκαν πολύ καλά με την χρήση εμαιλς. Επίσης στην περσινή ύλη πρόσθετα την δημιουργία blog καθώς και την δημιουργία καρτούνς με το toondo (άρεσαν πολύ και τα δύο).

Τέλος για το μάθημα των πανελληνίων της Γ τάξης οργάνωσα ακόμη καλύτερα το υλικό που χρησιμοποιώ, ενώ αναρτούσα κάθε μάθημα αλλά και όλες τις ασκήσεις στο μπλοκγ (κάτω από την ετικέτα Δομημένος Προγραμματισμός)

Τοποθετήσαμε μόνιμα βιντεοπροβολέα στο ταβάνι  του αμφιθεάτρου, καλά ηχεία και πλέον η αίθουσα χρησιμοποιείται πολύ συχνά για προβολές

Οργανώσαμε το εργαστήριο του Υλικού Υπολογιστών

Βαφτίσαμε (επιτέλους) τα εργαστήρια πληροφορικής

Αντικαταστήσαμε τις 15αρες οθόνες με17αρες  οθόνες από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Ενεργοποιήσαμε τα βιβλία εργαστηρίων και εκπαιδεύτηκαν οι καθηγητές να τα συμπληρώνουν κάθε φορά που χρησιμοποιούσαν τα εργαστήρια

Έβαλα όλους του υπολογιστές του σχολικού συγκροτήματος σε ένα τοπικό δίκτυο το οποίο βγαίνει πλέον στο ιντερνετ ΚΑΙ από τους δύο routers / gateways (ένας ΟΤΕΝΕΤ και ένας ΠΣΔ)

Αναβαθμίστηκε (κατόπιν αιτήσεως) η ADSL γραμμή του ΠΣΔ από 8 σε 24 Mbps

Τα δύο εργαστήρια πληροφορικής έχουν από 14 και 13 ΗΥ που ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΎΝ και μάλιστα οι υπολογιστές του lab1 έχουν εγκατεστημένα δύο λειτουργικά συστήματα windows / linux.

Πάλεψα με τον KIDO και μάλλον για την ώρα είμαστε ισοπαλία

Έγινε (εν μέρη) καταγραφή του εξοπλισμού πληροφορικής (έπεται συνέχεια)

Συμμετείχαμε στο προ-συνέδριο πληροφορικής (και προκριθήκαμε στο συνέδριο αλλά δεν πήγαμε τελικά)

Φτιάξαμε τον δικτυακό τόπο για το ΕΠΑΛ 

Άλλαξα τον server στο lab1

Αντικατέστησα το Netop School με το Farconics Insight (πολύ πιο ελαφρύ)

Έφτιαξα (επιτέλους) έναν shared φάκελο στον δίσκο του server και έκανα αντιστοίχιση δίσκου δικτύου στα WSs. Για το κάθε εργαστήριο δημιούργησα έναν ξεχωριστό δίσκο δικτύου. Το ίδιο και για το γραφείο των καθηγητών.

Υπήρξαν και αποτυχίες: η μεγαλύτερη ήταν το ξεθώριασμα του οράματος-Πέμπτη-πέμπτη. Βασική αιτία η δική μου έλλειψη χρόνου μιας και το κενό της Πέμπτης ευχαρίστως το "έκλεβα" για να κλείσω κάποιο από τα μέτωπα στα εργαστήρια. Τεσπα, ελπίζω του χρόνου τα πράματα να πάνε καλά και σε αυτό το μέτωπο...

Λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους που είχαν τεθεί στην αρχή της χρονιάς ο απολογισμός είναι μάλλον θετικός...

Να είμαστε καλά και του χρόνου...

Δεν υπάρχουν σχόλια :