το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Μία αξιόπιστη, οικονομική και ταυτόχρονα Ανοιχτή και Ελεύθερη λύση Υπολογιστών για σχολικές μονάδες (εργαστήρια και γραφεία)


Μέχρι πριν λίγες μέρες για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέματα πληροφορικής (επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, εκτυπώσεις, αναζήτηση στο internet, κλπ) οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας χρησιμοποιούν τρεις παλιούς υπολογιστές (PIV 1,8MHz, 512MB RAM, 40GB HDD με λειτουργικό σύστημα Windows XP SP3 και σουίτα γραφείου MS Office 2003) που ήταν εγκατεστημένοι στο γραφείο του Συλλόγου των καθηγητών.

Τα προβλήματα ήταν πολλά, τα παράπονα περισσότερα και οι ώρες συντήρησης τους ακόμη πιο πολλές.

Λίγες μέρες πριν "πέσαν στα χέρια μας" (από κάποια δωρεά) 300 ευρώ τα οποία αποφασίστηκε να διατεθούν για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Μιας και τα χρήματα αυτά μόλις και μετά βίας έφταναν για την αγορά μίας καινούριας κεντρικής μονάδας επιλέξαμε να στραφούμε στη λύση των ανακατασκευαμένων  (για το τι είναι οι ανακατασκευασμένοι δείτε εδώ και εδώ)

Τελικά στο ποσό αυτό μπορέσαμε να "|χωρέσουμε" δύο ανακατακευασμένους ΗΥ Dell Optiplex 745 SFF (Core 2 Duo 1.8 GHz 2048MB 80 DVD-ROM Vista COA) και δύο οθόνες 17 inch B Grade (λίγα καμμένα pixels ή αχνές σκιές).

Δεν ήταν πρώτη φορά που αγοράσαμε ανακατασκευασμένους υπολογιστές για το σχολείο μας. Όπως περιγράφεται σε παλιότερη ανάρτηση μεταξύ άλλων, ένα από τα τρία εργαστήρια πληροφορικής του σχολείου μας, αποτελούμενο από 14 ανακατασκευασμένους υπολογιστές Compaq (PIV, 1,8GHz, 512 GB RAM, 40HDD, Windows XP Sticker Licence), λειτουργεί χωρίς πρόβλημα εδώ και έξι χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα έχει χτυπήσει μόνο ένα σκληρός δίσκος.

Λύσεις για ανακατασκευασμένους ΗΥ μπορείτε να βρείτε εύκολα με μια αναζητησούλα στο google. Για να αποφύγω την άμεση διαφήμιση δεν αναφέρω την εταιρία με την οποία συνεργαζόμαστε τα τελευταία 5 χρόνια, αν θέλετε πληροφορίες επικοινωνήστε... 

Παρά το γεγονός ότι τα μηχανήματα αυτά έχουν sticker licence για Windows Vista, με στόχο την προώθηση Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού, επιλέξαμε να στήσουμε μια διανομή linux.

Από τις πολλές διαθέσιμες πειραματιστήκαμε με τις εξής δύο:
  1. το Zorin Linux το οποία θυμίζει περισσότερο Windows 7 από ότι τα ίδια Windows 7 ;-). και διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικές διανομές: Lite, Core, Educational και Gaming με διαφορετικές απαιτήσεις σε τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και προεγκαταστημένο λογισμικό
  2. το Mint Linux το οποίο διατίθεται σε πάμπολλες διανομές. Εμείς επιλέξαμε τη διανομή Mate λόγω των σχετικά χαμηλών απαιτήσεων σε υλικό και του Windows-like περιβάλλοντος του.
Για όσους έχουν χρόνο και διάθεση υπάρχουν δεκάδες διανομές (ρίξτε μια ματιά στο distrowatch) τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε σε ένα virtual μηχάνημα.

Μάλιστα με αφορμή τη διακοπή υποστήριξης των Windows XP από την Microsoft έχουν ανέβει αρκετά άρθρα που προτείνουν διανομές, ρίξτε μια ματιά...

Τα Windows XP τελείωσαν, και τώρα τι;

Windows XP: λήξη υποστήριξης το 2014, ερωτήματα & προτάσεις για την αναβάθμιση επιχειρήσεων
Why Linux Mint is a worthwhile Windows XP replacement

Replace the Retiring Windows XP with Linux

Εντέλει στήσαμε την δεύτερη επιλογή (η οποία σημειωτέον έχει και καλή υποστήριξη: υπάρχει ενεργή ελληνική κοινότητα) η οποία στήθηκε πολύ εύκολα. Εξίσου εύκολα στήθηκαν και οι περιφερειακές συσκευές του (usb και δικτυακός εκτυπωτής).

Οι υπολογιστές δόθηκαν σήμερα σε χρήση και περιμένουμε αντιδράσεις και εντυπώσεις (θα μοιράσω ερωτηματολόγιο καταγραφής των εντυπώσεων των χρηστών) από τους χρήστες οι οποίες θα αναρτηθούν σε μελλοντικό άρθρο.