το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Υλικό και Δίκτυα Υπολογιστών: Επισκεύασε το μόνος σου βήμα-βήμα...


Το μάθημα του Υλικού είναι από τα αγαπημένα μου. Είναι όμως και τα αγαπημένα των μαθητών μιας και από τη φύση του:
  1. τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν "με τα χέρια τους"
  2. τους δίνει απαντήσεις και λύσεις σε δικές τους απορίες και προβλήματα.
Το ιδανικό υπόβαθρο για να "χτίσεις" :-)

Οι πάγκοι εργασίας δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, οι υπολογιστές που έχουμε για να πειραματιζόμαστε (δες πρόγραμμα ελάττωσε - επανχρησιμοποίησε - ανακύκλωσε) είναι δεκαετίας αλλά όλα αυτά είναι λεπτομέρειες για τους μαθητές.

Όταν ξεκινάει το (εργαστηριακό) μάθημα γίνεται χαμός!!! Κατσαβίδια, φυσερά, κύριε, μνήμες, σκληροί δίσκοι, κύριε, κάρτες γραφικών, κύριε, τροφοδοτικά, κουτιά, μητρικές, κύριε, καλώδια τροφοδοσίας, cd εγκατάστασης, κύριεεεεεε. Σήμερα μέτρησα τα κύριε: 24 κύριε μέσα σε 5 λεπτά και το κακό είναι ότι τελικά κυρίως μόνο το τρέξιμο μένει γιατί ο χρόνος που βοηθάω τις ομάδες εργασίας κατακερματίζεται.

Έχω παρατηρήσει επίσης ότι οι μαθητές "δεν κρατιούνται" στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης εργαστηριακής άσκησης η οποία για παράδειγμα τοποθετεί ένα τροφοδοτικό στο κουτί και τέλος. Θέλουν δουν το παρακάτω και το παρακάτω του παρακάτω και το παρακάτω του παρακάτω του παρακάτω και να κάνουν το άδεια κουτί να λειτουργήσει μέσα σε ένα 45λεπτο. Επίσης απολαμβάνουν να λύνουν πραγματικά προβλήματα σε κανονικά κουτιά και όχι αποστειρωμένες "στημένες" ασκήσεις σε εικονικούς υπολογιστές. Εξού και τα πολλά κύριε...

Για να βοηθήσω λοιπόν την κατάσταση βρήκα τα παρακάτω λογικά διαγράμματα αντιμετώπισης προβλημάτων ΗΥ (παλιότερο δημοσίευμα του PCW) τα εκτύπωσα και τα έβαλα πάνω από τους πάγκους εργασίας των μαθητών ώστε να αυξηθεί ο βαθμός αυτενέργειας τους. Για να δούμε...