Να αγοράσω Arduino ή Raspberry Pi?


Arduino ή Raspberry Pi?

Μπροστά στο παραπάνω δίλημμα το "to be or not to be ωχριά!!!"

Το δίλημμα προέκυψε ταυτόχρονα με τα 180 ευρώ έσοδα της Εικονικής Επιχείρισης παροχής υπηρεσιών Πληροφορικής του ΕΚ / ΕΠΑΛ Πολυγύρου - 4Green ITs (για περισσότερα σχετικά με την επιχείρηση δες εδώ). Τα χρήματα ήταν λίγα για να αγοράσουμε κάτι που πραγματικά χρειάζεται στο σχολείο (π.χ. έναν server για να στήσουμε LTSP για όλη τη σχολική μονάδα) και πολλά για να τα ξοδέψουμε σε αναλώσιμα.

Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων με τους μαθητές της εικονικής επιχείρησης και τους συναδέλφους και με βασικό παρονομαστή μία αγορά με στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας καταλήξαμε στο παραπάνω δίλημμα.

Το δίλημμα με βασάνισε μέχρι που έλαβα το καθιερωμένο newsletter του opensource.com. Πρώτο άρθρο του newsletter ήταν το πολύ καλό "Should I get an Arduino or a Raspberry Pi?" του Ruth Suehle, μερικά αποσπάσματα (σε επικίνδυνα ελεύθερη απόδοση) του οποίου μεταφράζω παρακάτω, Για το πλήρες άρθρο κλικ εδώ

γράφει...

οι περισσότεροι που κάνουν αυτή την ερώτηση ¨τι να αγοράσω Arduino ή Raspberry Pi?¨δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές συσκευές. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για δίλημμα της μορφής Mac ή PC, Fedora ή Ubintu μιας και 

το Raspberry Pi πρακτικά είναι ένας υπολογιστή εν το Arduino ένας μικρο-ελεγκτής
(πως στο καλό μεταφράζεται το microcontroller;)

Οπότε αν για παράδειγμα είσαι αρχάριος και με το που ανοίξεις το κουτί του Pi δεν ξέρεις τι να κάνεις μπορείς τουλάχιστον να συνδέσεις μια SD Card και μία οθόνη και έχεις έναν υπολογιστή σε μέγεθος τηλεκάρτας, ο οποίος μπορεί να γίνει ένα μια χαρά Media Box για την τηλεόραση του καθιστικού εγκαθιστώντας το Kodi.

Συνήθως η αγορά (του Pi ή του Arduino) αφορά σε ένα παιδί οπότε το Pi είναι (στην τελική) ένας υπολογιστής μεγέθους τηλεκάρτας που (σε σχετικά εύκολα και σε σχετικά σύντομο χρονικά διάστημα) μπορεί να λειτουργήσει ενώ το Arduino είναι ένα μπλε board με το οποίο δεν έχεις ιδέα εν τέλει τι μπορείς να κάνεις.

Βέβαια αρκεί να δώσεις ένα Arduino σε ένα εννιάχρονο και η παραπάνω θεωρία διαψεύδεται στη στιγμή ;-)

Γιατί; Γιατί μπορεί το Pi να είναι ένας αξιοσημείωτα μικρός υπολογιστής, αλλά ουσιαστικά είναι "μια από τα ίδια" και μάλιστα αρκετά πιο αργός από το Laptop η το Desktop του σπιτιού. Ενώ το Arduino είναι ένα μυστήριο, ένας γρίφος προς επίλυση, μυστικά που πρέπει να ξε-κλειδώσεις και το κυριότερο σου δίνει (στην τελική) την τεράστια ικανοποίηση ότι κατάφερες να δημιουργήσεις κάτι το οποίο στην αρχή ήταν τελείως άγνωστο και άπιαστο...

Οπότε αγοράζω Arduino? Χμ, όχι ακριβώς μιας και το Pi δεν είναι απλά ένας μικρός και αργός υπολογιστής, γιατί αν ήταν έτσι δεν θα είχαν γραφεί για αυτό δεκάδες βιβλία με projects.

Η απάντηση λοιπόν στο παραπάνω ερώτημα είναι: "εξαρτάται"...

Και ο καλύτερος τρόπος για να διαλέξεις τελικά είναι να σκαλίσεις τα projects αλλά και τις επεκτάσεις / συλλογές που υπάρχουν για τις δύο συσκευές.

Δες για παράδειγμα δες εδώ Raspberry Pi kits και εδώ young engineers (συχνά παίζουν και προσφορές). Επίσης πολλά projects υπάρχουν εδώ: Instructables, εδώ και εδώ. Ρίξτε μια ματιά και στα διαθέσιμα βιβλία ξεκινώντας από το βιβλίο του συγγραφέα, το Raspberry Pi Hacks.


Βέβαια, μπορείτε (φρικάρωντας τον Σολομώντα) να πάρετε και τα δύο (εμείς μάλλον αυτό θα κάνουμε ;-))

Δείτε τα επίσημα web-sites των συσκευών:Καλή επιλογή και καλές δημιουργίες...Δεν υπάρχουν σχόλια :