το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

283 Mbps DownStream είναι καλά;




Όχι, δεν είναι phtoshop.
Ναι, είναι η ταχύτητα λήψης (download) και αποστολής (upload) σχολικής μονάδας που βρίσκεται στην Ελληνική επικράτεια (του ΕΚ / ΕΠΑΛ Πολυγύρου).

Για να εμφανιστεί αυτό στην οθόνη ενός εκ' των υπολογιστών του εργαστηρίου χρειάστηκε:

  • ο ΟΤΕ Πολυγύρου να τερματίζει την οπτική ίνα του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών του Πολυγύρου στο ισόγειο του σχολικού συγκροτήματος (λογικά αυτό θα έχει γίνει ήδη στα περισσότερα σχολεία των αστικών κέντρων)
  • αρκετές ώρες τηλεφωνικής επικοινωνίας με την υποστήριξη του ΠΣΔ (εμάς μας υποστηρίζει - ομολογουμένως άψογα - το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
  • η αγορά του κατάλληλου Router (περίπου 120 euro)
  • και η αλλαγή της δομημένης καλωδίωσης μέσα στο σχολικό συγκρότημα. Με πρόχειρους υπολογισμούς απλώσαμε (μαζί με δύο συναδέλφους - εννοείται εθελοντικά) στους τρεις ορόφους του κτηρίου 800 μέτρα (περίπου) καλωδίου δικτύου.


Εκτός από το προφανές κέρδος της ταχύτερης πρόσβασης στο διαδίκτυο και της εντυπωσιακής μείωσης (τείνει πλέον στο μηδέν) της χρήσης (από συναδέλφους και μαθητές) της φράσης: "έχουμε πρόβλημα με το ιντερνετ;" η σχολική μονάδα κερδίζει μία στατική IP διεύθυνση με όλα τα καλούδια που συνεπάγεται αυτό. Ειδικά αν συνδυαστεί με το τεράστιο upstream (ξανά-δείτε την παραπάνω εικόνα).



Θα πρέπει να αναφέρω βέβαια ότι τα παραπάνω "πάτησαν" σε μία υποδομή που έχει φτιαχτεί κομματάκι-κομματάκι τα τελευταία χρόνια και χοντρικά περιλαμβάνει: τρία 24αρια switches 10/100/1000 για τα τρία εργαστήρια πληροφορικής, επτά 16αρια / 8αρια switches 10/100, πέντε wi-fi hot-spots απλωμένα σε κάθε σημείο του σχολικού συγκροτήματος, ένα δικτυακό εκτυπωτή, ένα δικτυακό φωτοτυπικό, έναν Free-NAS FTP Server και 67 υπολογιστές (45 στα εργαστήρια πληροφορικής και 22 απλωμένοι σε γραφεία, βιβλιοθήκες, αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας, ΕΦΚΕ, ΚΕΣΥΠ, κλπ) σε τρία διαφορετικά κτήρια.


Πληροφορίες για τη σύνδεση του σχολείου σας στα αντίστοιχα μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών της πόλης σας μπορείτε να πάρετε από την υποστήριξη του ΠΣΔ της περιοχής σας στο 801.11.801.81

Μέχρι τότε θέλετε να σας κατεβάσω κάτι; :-)