Σχετικά με...

...το όνομα της ιστοσελίδας...

Τζιά 2002, πρώτη μου χρονιά στην εκπαίδευση και πρώτη μέρα σχολείου. Μπαίνω στην αυλή του δημοτικού σχολείου της Κάτω Μεριάς ενώ καμιά εικοσαριά μικρούλια τρέχουν ζουζουνίζοντας κατά πάνω μου φωνάζοντας εν χορώ: "ήρθε ο κύριος των υπολογιστών, ήρθε ο κύριος των υπολογιστών". Χαμογελώ αυτάρεσκα και σκέφτομαι: "είμαι ο Κύριος όλων των Υπολογιστών" ;-)

...το ιστολόγιο...

Το ημερολόγιο ιστού (= ιστολόγιο ή weblog και εν τέλει blog στα εγγλέζικα) που "ξεφυλλίζετε" ξεκίνησε κάποια στιγμή το 2009-10 μετά από πολλές παροτρύνσεις του Μανόλη που διατηρούσε ήδη από το 2007 προσωπικό ιστολόγιο: "όλα αυτά που κάνεις γράφε τα, σημείωνε τα, ανέβαζε τα στο μπλογκ" μου έλεγε "...ώστε να μένουν...".

Ξεκίνησα λοιπόν και δεδομένου ότι η καταγραφή της καθημερινότητας ή με άλλα λόγια το να κρατάς ημερολόγιο (το μπλόγκινγ ντεεε...) είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα ιδιοσυγκρασίας, στην αρχή μου ήταν σε μεγάλο βαθμό αγγαρεία το να ανεβάζω αναρτήσεις. Αυτό που με κράτησε ήταν η ματαιοδοξία μου ;-) και η επισκεψιμότητα που μου εξασφάλιζε η φωτογραφική κάλυψη των σχολικών γιορτών...

Αυτό κράτησε μέχρι το τέλος της πρώτης σχολικής χρονιάς και πιο συγκεκριμένα μέχρι τη στιγμή που έκατσα να κάνω τον απολογισμό μου περνώντας στα βιαστικά τις αναρτήσεις. Τότε και μόνο τότε συνειδητοποίησα τη σημασία του να κρατάς ημερολόγιο: σε βοηθάει να ξανα-σχηματίσεις τη συνολική εικόνα, βάζοντας δίπλα-δίπλα όλα τα μικρά (αλλά και τα μεγαλύτερα) κομμάτια, της ξεχασμένης καθημερινότητας...

Από την επόμενη σχολική χρονιά "το προσωπικό ημερολόγιο ενός ματαιόδοξου πληροφορικού" εμπλουτίστηκε με σχέδια μαθημάτων, εκπαιδευτικά βίντεο, ασκήσεις, ερωτηματολόγια, κλπ, με αποδέκτες τους μαθητές μου και με περιεχόμενο σχετικό με τα μαθήματα που δίδασκα. Μετασχηματίστηκε με άλλα λόγια σε ένα εκπαιδευτικό εργαλεία με κοινό τους μαθητές μου αλλά (σιγά-σιγά) και τους συναδέλφους πληροφορικούς μιας και το εκπαιδευτικό υλικό που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο παρέχεται με άδεια χρήσης "Creative Commons 4.0 - Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές"

Τέλος το ιστολόγιο αυτό είναι (για μένα τουλάχιστον, ελπίζω και για εσάς) ένας πρώτης τάξεως χώρος της λογικής: "βάζω-κάπου-ένα-ενδιαφέρον-άρθρο-ώστε-να-μπορώ-να-το-βρω-εύκολα-στο-μέλλον". Θα βρείτε πολλά τέτοια άρθρα εδώ και ελπίζω να βλεπόμαστε συχνά...

Ααααα, ξέχασα να σας πω ποιος είμαι...

... με το δημιουργό...

Είμαι ο Φίλιππος Κουτσάκας, δια-βίου μαθητής, περίεργος, εκ-παιδευτικός, πληροφορικός, γονιός. blogger και πολλά άλλα που δεν έχω ανακαλύψει ακόμη...

Αυτό το διάστημα παλεύω με μια έρευνα (PhD) σχετικά με τα Μαζικά Ελεύθερα Διαδικτυακά Μαθήματα (Massive Open Online Courses - MOOCs) και τις δυνατότητες που έχουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ παλιότερα διερεύνησα (M.Phil) το αντίκτυπο της χρήσης των Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία του Προγραμματισμού σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμη πιο παλιά τελείωσα το τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Από το 2002 διδάσκω (ως μόνιμος εκπαιδευτικός) σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα συναφή αντικείμενα με την επιστήμη της Πληροφορικής ενώ έχω διδάξει και "μεγάλα παιδιά" ως επιμορφωτής εκπαιδευτικών στις Τ.Π.Ε.

Επιπλέον έχω διατελέσει για σειρά ετών Υπεύθυνος Σχολικών Εργαστηρίων Πληροφορικής και Υπεύθυνος του Τομέα Πληροφορικής σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ).

Πριν από την εκπαίδευση εργάστηκα ως υπεύθυνος του Enterprise and Business Process Modelling Unit του τμήματος Ερευνητικών Προγραμμάτων της ALTEC Α.V.Ε.Ε. και της Unisoft S.A. με αντικείμενο τη σύνταξη ερευνητικών προτάσεων και τη διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών έργων στον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών. Στα πλαίσια αυτά συμμετείχα στις ομάδες σχεδίασης και υλοποίησης πλήθους Ευρωπαϊκών και Εθνικών ερευνητικών έργων.

Είμαι συν-συγγραφέας αρκετών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά συνέδρια (research papers) και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά (journal papers), περισσότερων Technical Reports και Research Project Deliverables στα πλαίσια Ευρωπαϊκών και Εθνικών Ερευνητικών Έργων στους τομείς του Enterprise and Business Process Modelling, Supply Chain Management, Production Planning, Intelligent Agents, Data Mining, χρήσης ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, ενώ είμαι κάτοχος ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Περισσότερο από τα όλα τα προηγούμενα καμαρώνω για τη (αμισθί) συμμετοχή μου στην συγγραφική ομάδα του σχολικού βιβλίου "Πληροφορική σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς" που διδάσκεται στην Γ τάξη των ΕΠΑΛ.

Ως περίεργος και δια-βίου μαθητής έχω παρακολουθήσει δεκάδες συνέδρια, σεμινάρια, επιμορφώσεις και ημερίδες.

Εκτός από την Ελληνική μιλάω και γράφω άριστα (επίπεδο C2) την Αγγλική γλώσσα.

Μπορείτε να με βρείτε επίσης:
στο twitter
στο facebook
στο linkedin

Αν θέλετε να μάθετε ακόμη περισσότερα (σιγά ρε μεγάλε ποιος νομίζεις ότι είσαι;) κάντε κλικ εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια :