το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Η πληροφορικός του μήνα για τον μήνα Απρίλιο



Αυτή τη φορά λόγω της σχέσης της "Επιστήμονα Πληροφορικής" με την επέτειο της 25ης Μαρτίου θα ευχηθούμε καλό μήνα λίγο νωρίτερα από ότι συνήθως :-)

Κάθε μήνα ένας/μία επιστήμονας πληροφορικής που ανακάλυψε κάτι σπουδαίο θα εμφανίζεται στην πόρτα της αίθουσας της πληροφορικής, θα σας συστήνεται και θα σας προκαλεί να αναζητήσετε και να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτόν/αυτήν.

Με ρώτησε ένας συνάδελφος "Πως προέκυψε η ιδέα;"

Από τις πρώτες εβδομάδες της σχολικής χρονιάς παρατήρησα ότι οι μαθητές/τριες τρέχουν και συνωστίζονται έξω από την πόρτα της αίθουσας της πληροφορικής με το που χτυπάει το κουδούνι για "έξω" της προηγούμενης ώρας. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε 2-3 λεπτά αναμονής/σπρωξιδιού/σφιχταγγαλιάσματος 30-40 εκατοστά απόσταση από την πόρτα του εργαστηρίου.

"Πως μπορώ να αξιοποιήσω αυτό τον χρόνο;" αναρωτήθηκα και τσουπ προέκυψε η ιδέα του πληροφορικού του μήνα.

Μέχρι τον Μάρτιο είχα αναρτήσει τέσσερις άνδρες και είχα έτοιμους 3-4 ακόμη στη σειρά να περιμένουν, όταν κάποια στιγμή ένα ζουζούνι με ρώτησε

Γυναίκες πληροφορικές κύριε δεν υπάρχουν;Θα βρω, απάντησα...

Από τον Απρίλιο λοιπόν και για τους επόμενους μήνες θα φιγουράρουν γυναίκες στην πόρτα ;-)

Το αρχείο σε επεξεργάσιμη μορφή ΕΔΩ


Η πληροφορικός του μήνα για τον μήνα Απρίλιο
Στη συνέχεια παραθέτω το βίντεο που μου κοινοποίησε συνάδελφος στο οποίο γίνεται αναφορά στον πρώτο Υπολογιστή από τον Τζον Γκράχαμ-Κάμινγκ ο οποίος εξιστορεί την ιστορία της μηχανικής, ατμοκίνητης «αναλυτικής μηχανής» του Τσαρλς Μπάμπατζ και πώς η Άντα Λάβλεϊς, μαθηματικός και κόρη του Λόρδου Βύρωνα, είδε πέρα από τις απλές υπολογιστικές δυνατότητες της και φαντάστηκε το μέλλον των υπολογιστών.