το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών και της Πληροφορικής ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License ...

Σχετικά με...

Πως προέκυψε το όνομα της ιστοσελίδας...

Τζιά 2002, πρώτη μου χρονιά στην εκπαίδευση και πρώτη μέρα σχολείου. Μπαίνω στην αυλή του δημοτικού σχολείου της Κάτω Μεριάς ενώ καμιά εικοσαριά μικρούλια τρέχουν ζουζουνίζοντας κατά πάνω μου φωνάζοντας εν χορώ: "ήρθε ο κύριος των υπολογιστών, ήρθε ο κύριος των υπολογιστών". Χαμογελώ αυτάρεσκα και σκέφτομαι: "είμαι ο Κύριος όλων των Υπολογιστών" ;-)

Πως προέκυψε το ιστολόγιο...

Το ημερολόγιο ιστού (= ιστολόγιο ή web-log και εν τέλει blog στα εγγλέζικα) που "ξεφυλλίζετε" ξεκίνησε κάποια στιγμή το 2009-10 ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο διαμοιρασμού εκπαιδευτικού υλικού στους μαθητές μου (αντί φωτοτυπιών :-)) Σχεδόν σε καθημερινή βάση "ανέβαιναν" στο blog σχέδια μαθημάτων, εκπαιδευτικά βίντεο, ασκήσεις, ερωτηματολόγια, άρθρα, κλπ σχετικά με τα μαθήματα που δίδασκα.

Την πραγματική αξία του bloging την αντιλήφθηκα στο τέλος εκείνης της σχολικής χρονιάς, όταν έκατσα να κάνω τον απολογισμό μου, περνώντας στα βιαστικά τις αναρτήσεις μου. Τότε και μόνο τότε συνειδητοποίησα τη σημασία του να κρατάς ημερολόγιο: σε βοηθάει να ξανα-σχηματίσεις τη συνολική εικόνα, βάζοντας δίπλα-δίπλα όλα τα μικρά (αλλά και τα μεγαλύτερα) κομμάτια, της ξεχασμένης καθημερινότητας...

Από την επόμενη σχολική χρονιά παρατήρησα ότι το blog επισκέπτονταν και πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι χρησιμοποιούσαν και πολλές φορές βελτίωναν το προσφερόμενο εκπαιδευτικό υλικό (το οποίο παρέχεται ελεύθερο και ανοιχτό με άδεια χρήσης "Creative Commons 4.0 - Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές").

Με την πάροδο του χρόνου το blog έγινε μέρος της καθημερινότητας μου και ταυτόχρονα ένα μέρος της καθημερινότητας μου είναι αποτυπωμένο μέσα στο blog αυτό :-)

Εύχομαι καλό ξεφύλλισμα και ελπίζω να βλεπόμαστε συχνά :-)

Ααααα, ξέχασα να σας πω ποιος είμαι...

Λοιπόν, είμαι ο Φίλιππος Κουτσάκας, δια-βίου μαθητής, περίεργος, εκ-παιδευτικός, πληροφορικός, γονιός, blogger και πολλά άλλα που δεν έχω ανακαλύψει ακόμη...

Σχετικά πρόσφατα ολοκλήρωσα την έρευνα μου (Ph.D) σχετικά με τα Μαζικά Ελεύθερα Διαδικτυακά Μαθήματα (Massive Open Online Courses - MOOCs) και τις δυνατότητες που έχουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ παλιότερα διερεύνησα (M.Phil) το αντίκτυπο της χρήσης των Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία του Προγραμματισμού σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμη πιο παλιά τελείωσα το τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Από το 2002 διδάσκω (ως μόνιμος εκπαιδευτικός) σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα συναφή αντικείμενα με την επιστήμη της Πληροφορικής ενώ τα απογεύματα διδάσκω και σε "μεγαλύτερα παιδιά" στο American College of Thessaloniki του κολεγίου Ανατόλια.

Επιπλέον έχω διατελέσει για σειρά ετών Υπεύθυνος Σχολικών Εργαστηρίων Πληροφορικής και Υπεύθυνος του Τομέα Πληροφορικής σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ).

Πριν από την εκπαίδευση εργάστηκα στο τμήμα ερευνητικών προγραμμάτων της ALTEC Α.V.Ε.Ε. και της Unisoft S.A. με αντικείμενο τη σύνταξη ερευνητικών προτάσεων και τη διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών έργων πληροφορικής. Στα πλαίσια αυτά συμμετείχα στις ομάδες σχεδίασης και υλοποίησης πλήθους Ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών έργων.

Είμαι συν-συγγραφέας αρκετών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά συνέδρια (research papers) και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά (journal papers), περισσότερων Technical Reports και Research Project Deliverables στα πλαίσια Ευρωπαϊκών και Εθνικών Ερευνητικών Έργων στους τομείς του Enterprise and Business Process Modelling, Supply Chain Management, Production Planning, Intelligent Agents, Data Mining, χρήσης ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, ενώ είμαι κάτοχος ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Περισσότερο από όλα τα προηγούμενα καμαρώνω για τη (αμισθί) συμμετοχή μου στην συγγραφική ομάδα του σχολικού βιβλίου "Πληροφορική σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς" που διδάσκεται στην Γ τάξη των ΕΠΑΛ.

Ως περίεργος και δια-βίου μαθητής έχω παρακολουθήσει δεκάδες συνέδρια, σεμινάρια, επιμορφώσεις και ημερίδες.

Εκτός από την Ελληνική μιλάω και γράφω άριστα (επίπεδο C2) την Αγγλική γλώσσα.

Μπορείτε να με βρείτε επίσης:
στο twitter
στο facebook
στο linkedin

Αν θέλετε να μάθετε ακόμη περισσότερα (σιγά ρε μεγάλε ποιος νομίζεις ότι είσαι;) κάντε κλικ εδώ...