το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Τι στο καλό είναι αυτά τα MOOCs?


Τι στο καλό είναι αυτά τα MOOCs (Massive, Open, Online, Courses)?

Απαντήσεις δίνει το βίντεο που ακολουθεί (το περιεχόμενο του έχει αποδοθεί σε ελεύθερη μετάφραση ακριβώς από κάτω)


Είναι Μαζικά, Ελεύθερα / Ανοιχτά, Διαδικτυακά, Μαθήματα τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν:
- βίντεο
- εικόνες
- κείμενα
- quiz

Με τα MOOCs μπορείς να μάθεις
- οπουδήποτε
- οποτεδήποτε και
- οτιδήποτε

Τα MOOCs δεν είναι απλά ένα δια-δικτυακό μάθημα:
είναι ένας τρόπος να συνδεθείς και να συνεργαστείς με άλλους (μαθητές), όχι μέσα από ανατεθημένες εργασίας, αλλά συμμετέχοντας σε ομάδες συζητήσεων.

Για να παρακολουθήσεις ένα MOOC (συνήθως) δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα και η παρακολούθηση είναι δωρεάν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα MOOCs αλλάζουν το χώρο της εκπαίδευσης. Ας δούμε το γιατί...


Τα Massive Open Online Courses – MOOCs, συνδυάζοντας στοιχεία από τους χώρους της εξ-αποστάσεως, της τεχνολογικά υποστηριζόμενης και της ανοιχτής εκπαίδευσης, αποτελούν ουσιαστικά την εξέλιξη υφιστάμενων παραδειγμάτων παροχής διαδικτυακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, εμπλουτίζοντας και εξελίσσοντάς τα ως προς την μαζικότητα, την ελευθερία αλλά και τη δυνατότητα των εκπαιδευόμενων στη παραγωγή γνώσης μέσω της εμπλοκής τους σε «δίκτυα συνδεδεμένης και συνεργατικής γνώσης».

Από το 2008 που πρωτοεμφανίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Manitoba, έχουν προσελκύσει την προσοχή των ΜΜΕ, διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών οργανισμών αλλά και σημαντικών επενδυτών. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει πολυάριθμες πρωτοβουλίες τόσο σε ερευνητικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο, με την περιοχή να επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη δυναμική.

Το ιδιαίτερα περιγραφικό βίντεο που παρατίθεται παρακάτω επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή όσον αφορά στα Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (Massive Open Online courses - MOOCs) και καταφέρνει να παρουσιάσει με ευχάριστο τρόπο όλες τις βασικές πτυχές του χώρου. Το βίντεο είναι μέρος ενός MOOC σχετικά με τα MOOCs (ο ορισμός του αυτοαναφορικού ;-))  το οποίο βρίσκεται στην πλατφόρμα της coursera.

Για δείτε...



Ακολουθούν μερικά ακόμη βίντεο σχετικά με τα MOOCs, αν έχετε χρόνο και διάθεση αξίζει να τα παρακολουθήσετε...