το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Δραστηριότητες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού [10-18 Οκτωβρίου 2015]


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κώδικα (10-18/10/2015) έφτασε!

Πλούσιο υλικό για να προετοιμάσετε τις δράσεις σας θα βρείτε στην ιστοσελίδα που έχει στηθεί από τους σχολικούς συμβούλους πληροφορικής, κλικ εδώ.

Η σελίδα σας καλωσορίζει με ένα ενδιαφέρον βίντεο που πραγματεύεται το αν έχει γίνει ο προγραμματισμός απαραίτητη δεξιότητα του 21ου αιώνα, κλικ εδώ

Εκτός αυτού η σελίδα περιλαμβάνει αφισούλες, βιντεάκια, επιστολές προς γονείς και μαθητές αλλά το κυριότερο προτάσεις για διδακτικές παρεμβάσεις κάθε μορφής.

Οι προτάσεις είναι πολλές, πάρα πολλές, πάρα μα πάρα πολλές. Μου χρειάστηκαν σχεδόν τρεις ώρες για να κάνω ένα γρήγορο πέρασμα από τις προτεινόμενες δραστηριότητες για "μεγάλους" του codeweek.ed (κλικ εδώ) ενώ δεν είδα καθόλου τις πολλές προτάσεις για μικρότερες ηλικίες.

Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές δεν είναι προτάσεις για δραστηριότητες μιας εβδομάδας αλλά μιας ολόκληρης χρονιάς και μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για τη διδασκαλία αντικειμένων όλων των βαθμίδων (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο ΓΕΛ / ΕΠΑΛ).

Από αυτό το πέρασμα ξεχώρισα, εκτός από τα γνωστά πλέον codeacademy, codeschool, code.org, τα εξής:
  • τα εκπληκτικά διδακτικά εργαλεία / παιχνίδια / ιδέες (πολλά εκ των οποίων δε χρειάζονται καν υπολογιστή) από το Mozilla Foundation διαθέσιμα εδώ
    • περί creative commons κλικ εδώ
    • περί ισχυρών συνθηματικών κλικ εδώ
    • HTML με τη χρήση puzzles κλικ εδώ και με τη χρήση puzzle box κλικ εδώ
    • CSS με τη χρήση story cards κλικ εδώ
  • το βιβλίο computer science unpluged (και στα ελληνικά) συνοδευόμενο από πολλές και αστείες δραστηριότητες που δεν χρειάζονται τη χρήση υπολογιστή κλικ εδώ
  • το εργαλείο εκμάθησης / ελέγχου των βασικών προγραμματισμού silent teacher κλικ εδώ
  • το on-line παιχνίδι εκμάθησης προγραμματισμού (Python, JavaScript, Lua, CofeeScript, Clojure) codecombat κλικ εδώ
Επίσης εδώ είναι μαζεμένες πολλές αξιόλογες προτάσεις για δραστηριότητες στα Ελληνικά.

Εκτός αυτών παραθέτω παρακάτω τα εισαγωγικά βίντεο και τα εξελληνισμένα κλασσικά πλέον παιχνιδάκια Angry Birds και Frozen των προηγούμενων ετών.

Angry Birds Hour of code introducation video (with Greek subs)
Περιλαμβάνει μια σύντομη αναφορά στη σημασία του να γνωρίζεις προγραμματισμό και στη συνέχεια παρουσιάζει τη λογική του blockly για τη δημιουργία προγραμμάτων. Οι μαθητές καλούνται χρησιμοποιώντας τον blockly να οδηγήσουν τους πρωταγωνιστές των angry birds και να συντρίψουν τα κακά γουρουνάκια (bad piggies).


Κι εδώ η δραστηριότητα με τα Angry Birds 


Frozen Hour of code introducation video (with Greek subs)
Περιλαμβάνει μια σύντομη αναφορά στη σημασία του να γνωρίζεις προγραμματισμό και στη συνέχεια παρουσιάζει τη λογική του blockly για τη δημιουργία προγραμμάτων. Οι μαθητές καλούνται χρησιμοποιώντας τον blockly να ζωγραφίζουν πάνω στον πάγο (με τα παγοπέδιλα της Έλσας και της Άννας) μια σειρά διαφορετικών σχημάτων αυξανόμενης δυσκολίας.


Κι εδώ οι δραστηριότητα με την Έλσα και την Άννα

Καλή εβδομάδα κώδικα!!!