το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Διδακτική Επίσκεψη στο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας - Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.


Στα πλαίσια του προγράμματος της Εικονικής Επιχείρησης Παροχής Υπηρεσιών Πληροφορικής (που τρέχουμε φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά) την Παρασκευή (11-12-2015) θα επισκεφθούμε το "Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας - Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε." και τη "Θερμοκοιτίδα Τεχνόπολη".

Τι στο καλό είναι αυτό;

Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης
αποτελεί το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα στο οποίο έχουν εγκατασταθεί επιχειρήσεις της νέας οικονομίας καθώς και ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Περιλαμβάνει έκταση 94 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και βρίσκεται σε μικρή απόσταση βρίσκονται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Μουσείο Τεχνολογίας και το CEDEFOP.

Η Θερμοκοιτίδα του Πάρκου. 
έχει ως αποστολή της να εντοπίζει καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες από το πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών και να στηρίζει την εμπορευματοποίησή τους με τρόπο αποτελεσματικό προς όφελος των μετόχων της εταιρίας. Παρέχει επίσης τις απαραίτητες υποδομές, υποστηρικτικές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένες, καινοτόμες εταιρίες προκειμένου να διασφαλίσουν την επιτυχία και βιωσιμότητά τους στην αγορά.

Με αφορμή την επίσκεψη μιλήσαμε για τις "start-ups"...



Είδαμε τις ελληνικές start-ups που ξεχώρισαν το 2013

Ορίσαμε την έννοια...

A startup is a young company that is just beginning to develop. Startups are usually small and initially financed and operated by a handful of founders or one individual. These companies offer a product or service that is not currently being offered elsewhere in the market, or that the founders believe is being offered in an inferior manner.

Νεοφυής επιχείρηση είναι μία επιχείρηση ή προσωρινός οργανισμός που έχει στόχο να αναπτύξει ένα κλιμακούμενο επιχειρηματικό μοντέλο. Οι εταιρείες αυτές ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο και βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και έρευνας για τις περισσότερες αγορές. Ο όρος νεοφυής επιχείρηση (Start-up company) έγινε γνωστός όταν πλήθος επιχειρήσεων με κατάληξη .com, ιδρύθηκαν στο διαδίκτυο. Τον τελευταίο καιρό, ο όρος νεοφυής επιχείρηση έχει συνδεθεί κυρίως με τις τεχνολογικές επιχειρήσεις που έχουν ως χαρακτηριστικό την μεγάλη δυναμική ανάπτυξης. Ο Paul Graham, ιδρυτής μιας από τις κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις του κόσμου, ορίζει ως νεοφυή επιχείρηση "την εταιρεία που έχει σχεδιαστεί ώστε να αυξηθεί ταχύτατα. Το να είναι μια επιχείρηση νεοσύστατη δεν σημαίνει ότι εντάσσεται στα πλαίσια της νεοφυούς. Το μόνο σημαντικό πράγμα για μια νεοφυή επιχείρηση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης."

Πλοηγηθήκαμε στο www.startupgreece.gov.gr

Παρακολουθήσαμε και συζητήσαμε με αφορμή ενδιαφέρουσες σχετικές παρουσιάσεις


και τέλος παρακολουθήσαμε και σχολιάσαμε έξυπνες και καινοτόμες crowd-founded ιδέες που χρηματοδοτούνται από την κοινωνία (χμ, ατυχής μετάφραση...) στο kickstarter.

από τη παρουσίαση του Δ. Τσίγκου "Ας μας χαρακτηρίζει ότι παράγουμε, όχι ότι καταναλώνουμε"