Αγαπητοί γονείς...Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Κατ’ αρχήν εύχομαι καλή δύναμη για μια δημιουργική σχολική χρονιά!!!

Ο γενικός σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος της Πληροφορικής στο Δημοτικό Σχολείο είναι όλοι οι μαθητές να έχουν τις ευκαιρίες να αναπτύξουν τουλάχιστον τις προτεινόμενες ικανότητες (γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις) που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Για το μάθημα δεν διατίθεται σχολικό εγχειρίδιο (βιβλίο) ενώ οδηγός για τη διδασκαλία του μαθήματος είναι οι διδακτικές οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας (https://goo.gl/Y4KPSm).

Το μάθημα της Πληροφορικής στο δημοτικό σχολείο, από το σχολικό έτος 2016-17 διδάσκεται 1 ώρα εβδομαδιαία σε όλες τις τάξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο των διδακτικών ωρών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δεν θα ξεπεράσει τις 35. Σε αυτό το αρκετά περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, οι άξονες γύρω από τους οποίους διαρθρώνονται οι μαθησιακοί στόχοι της διδασκαλίας των ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο (σύμφωνα με τις διδακτικές οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας) είναι οι εξής:
  • Γνωρίζω, δημιουργώ και εκφράζομαι με τις ΤΠΕ 
  • Επικοινωνώ και συνεργάζομαι με ΤΠΕ 
  • Διερευνώ, ανακαλύπτω και λύνω προβλήματα με ΤΠΕ 
  • Οι ΤΠΕ ως κοινωνικό φαινόμενο 
Στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του μαθήματος, καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα επιδιωχθούν συνεργασίες με τους δασκάλους όλων των τάξεων ώστε οι ΤΠΕ να αξιοποιηθούν στην καθημερινή εργασία μαθητών και δασκάλων.
Η διδασκαλία του μαθήματος έχει σαφή εργαστηριακό προσανατολισμό. Το Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας διαθέτει έναν κεντρικό εξυπηρετητή, δώδεκα σταθμούς εργασίας, διαδραστικό πίνακα και πρόσβαση στο διαδίκτυο (μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο). Οι σταθμοί εργασίας έχουν δυνατότητα διπλής εκκίνησης (dual boot) και έχουν εγκατεστημένα τα λειτουργικά συστήματα “MS Windows 7” και «Ubuntu GNU/Linux LTSP 18.04 για σχολικά εργαστήρια» (http://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP). Επιπλέον μέσα από τους σταθμούς εργασίας οι μαθητές έχουν πρόσβαση στο σύνολο των εγκεκριμένων εκπαιδευτικών λογισμικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (http://ts.sch.gr/software), στη σουίτα γραφείου Libre Office (https://www.libreoffice.org/), στη σουίτα εκπαιδευτικού λογισμικού GCompris (https://gcompris.net/index-en.html), το λογισμικό ζωγραφικής TuxPaint (http://tuxpaint.org/) και σε πολλά ακόμη Ελεύθερα Λογισμικά / Λογισμικά Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Τα παραπάνω λογισμικά διατίθενται ελεύθερα και ανοιχτά και συνεπώς μπορείτε να τα «κατεβάσετε» και να τα εγκαταστήσετε και στους υπολογιστές σας.

Θα ήταν χρήσιμο Μπορείτε να μελετήσετε και να συζητήσετε με τα παιδιά σας του κανόνες ορθής χρήσης τόσο του εργαστηρίου πληροφορικής όσο και του εξοπλισμού πληροφορικής γενικότερα (http://okiriostonipologiston.blogspot.com/2018/09/blog-post_14.html)

Για το μάθημα της Πληροφορικής οι μαθητές θα χρειαστούν ένα φάκελο (με λάστιχο) μέσα στον οποίο θα αποθηκεύουν τις φωτοτυπίες του μαθήματος. Ο φάκελος προτείνεται να φυλάσσεται στο σπίτι και να μεταφέρεται από τους μαθητές στο σχολείο την ημέρα του μαθήματος
Τέλος στο ιστολόγιο «Ο Κύριος των Υπολογιστών» (http://okiriostonipologiston.blogspot.com/) θα αναρτώνται οι δραστηριότητες/εργασίες του μαθήματος, η παρακολούθηση της διδαχθείσας ύλης, εκπαιδευτικό υλικό, πληροφορίες για τις δράσεις μας καθώς και άρθρα σχετικά με την Πληροφορική και τις ΤΠΕ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση…

Είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία.

Φίλιππος Κουτσάκας
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής
fkoutsakas@gmail.com | http://okiriostonipologiston.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χριστουγεννιάτικες Δραστηριότητες

Οδηγός αναφοράς για την Εξ Αποστάσεως Σχολική Εκπαίδευση

Ανοιχτά ρε επιτέλους, ανοιχτά και καλή χρονιά :-)