το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ο απολογισμός της (δύσκολης) χρονιάς που πέρασε (2014-15)...


Ανέκαθεν μου άρεσαν οι ανασκοπήσεις. Με θυμάμαι μικρό να κάθομαι μπροστά στη τηλεόραση στο τέλος του έτους και να παρακολουθώ κάθε είδους ανασκόπηση για τη χρονιά που περνούσε: οικονομική, πολιτική, αθλητική, κλπ.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως αυτό να έχει να κάνει με την απέχθεια μου για τα "τέλη" (όχι τα κυκλοφορίας): δεν μου αρέσει να τελειώνει κάτι, οτιδήποτε και να είναι αυτό: ένα προφιτερόλ, μια απλή / κανονική ημέρα, ένα σαββατοκύριακο, μια σχέση, ακόμη και μια δύσκολη σχολική χρονιά.

Εκεί λοιπόν που μαθητές και οι συνάδελφοι, τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, είναι (εντελώς φυσιολογικά) μες τη τρελή χαρά που επιτέλους έφτασε το Καλοκαίρι εμένα με πιάνει μια μικρή μελαγχολία επειδή τελείωσε... Αλήθεια το λέω, μη νομίσετε ότι αυτά τα γράφω μπας και τα διαβάσει κανένας "από-πάνω". Με τον Κυριάκο "τον άρχοντα της διαθεσιμότητας" να είναι στα κάτω του δεν έχω λόγους να προσπαθώ να πέσω στα μαλακά σε κάποια μελλοντική αξιολόγηση / διαθεσιμότητα...

Ίσως λοιπόν αυτή η ανασκοπησιο-λατρεία μου να ήταν ένας τρόπος για να διασκεδάσω τη στεναχώρια μου για το χρόνο που φεύγει....

Με αυτές τις σκέψεις, αλλά και για να αυτο-αξιολογήσω τον βαθμό επίτευξης των στόχων που είχα θέσει στην αρχή της σχολική χρονιάς παρακάτω επιχειρώ μια ανασκόπηση αυτών που συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε...

Έχουμε και λέμε λοιπόν...

Να ξεκινήσω από το μεγάλο βραχνά όλου του σχολείου και κατά συνέπεια και των εργαστηρίων πληροφορικής: την ανακαίνιση του κτηρίου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ναι καλά διαβάσατε: "ο εργολάβος ξεκίνησε ανακαίνιση στα μέσα Αυγούστου" και όταν φτάσαμε αρχές Σεπτέμβρη το σχολείο ήταν γιαπί. Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης χρειάστηκε να αδειάσουν (από ΗΥ και έπιπλα) και τα τρία εργαστήρια από μία φορά ενώ ένα από τα τρία άδειασε τρεις φορές γιατί άλλαζαν οι διαθέσεις του εργολάβου: "να το ανακαινίσω, μπα να μη το ανακαινίσω, Να το ανακαινίσω, ασε καλύτερα, αργότερα..." Μάλιστα μία φορά ήρθαμε 27 Δεκεμβρίου για να κάνουμε τη μετακίνηση των ΗΥ ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν μέσα στις γιορτές για να γυρίσουμε στις 07-02-2015 και να βρούμε τα εργαστήρια στην ίδια κατάσταση που θα αφήσαμε, Διαβάστε το: "Εκτελούνται μετακινήσεις μεταφορές υπολογιστών από εργαστήριο σε εργαστήριο, έτσι για να μη πλήττουμε" (κλικ εδώ)

Με την ανακαίνιση σε εξέλιξη η ζωή συνεχίζονταν...

Ένταξη του εργαστηρίου 1 (Μνηστήρων) στο μητρώο Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης Β' επιπέδου (με την εγκατάσταση όλων των λογισμικών, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό από χρόνο...)

Συμμετοχή του ΕΚ / ΕΠΑΛ Πολυγύρου στην εβδομάδα πληροφορικής (κλικ εδώ)

Ερευνητική εργασία ¨Μαθαίνω μέσα από τη δημιουργία παιχνιδιών για ΗΥ" (κλικ εδώ)

Ερευνητική εργασία "Μαθαίνω μέσα από το ηλεκτρονικό ραδιόφωνο" (κλικ εδώ και εδώ)

Σύνταξη νέου κανονισμού λειτουργίας εργαστηρίων πληροφορικής (κλικ εδώ) συμπληρωματικά με τον κανονισμό λειτουργία των ΣΕΠΕΗΥ

Διδακτική επίσκεψη στο Τμήμα Πληροφορικής της Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (Πολύγυρος)

Διδακτική επίσκεψη στο Τμήμα Πληροφορικής και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου.

Σύνδεση του σχολικού συγκροτήματος στο Μητροπολιτικό Δίκτυο (η οπτικές ίνες που βλέπαμε τόσα χρόνια να βάζουν σκάβοντας τους δρόμους ντε...) Πολυγύρου με ταχύτητες μέχρι 170 Mbps. Χρειάστηκε του δικτυακού εξοπλισμού (αγοράσαμε νέο router Mikrotik)

Ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν τα εργαστήρια Πληροφορικής του ΕΚ Πολυγύρου με αντικείμενο τη βέλτιστη χρήση των Σχολικών Εργαστηρίων Κατεύθυνσης Πληροφορικής σε περιβάλλον MS Windows και Ubuntu LTSP 12.04

Ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικών του ΕΚ / ΕΠΑΛ Πολυγύρου με αντικείμενο τη βέλτιστη χρήση των πόρων του τοπικού δικτύου του ΕΚ / ΕΠΑΛ Πολυγύρου (σταθμοί εργασίας κοινής χρήσης, ασύρματο τοπικό δίκτυο, εκτυπωτές, σαρωτές, αποθετήριο αρχείων, κλπ)

Συμμετοχή στην Ώρα του Κώδικα (κλικ εδώ)

Παρουσίαση του τομέα πληροφορικής του ΕΠΑΛ Πολυγύρου στους μαθητές της Α τάξης του ΕΠΑΛ και σε μαθητές Γυμνασίων του νομού (κλικ εδώ)

Ένας κεραυνός και... κλάμα η κυρία...  Στην αρχή της χρονιάς δε μας έφτανε η μανούρα με την ανακαίνιση ένας κεραυνός έκαψε το σύνολο του δικτυακού εξοπλισμού που φιλοξενούνταν στο κεντρικό rack του σχολείου. Ο εξοπλισμός αντικαταστάθηκε σταδιακά μέσα σε διάστημα δύο μηνών χωρίς κάποια χρέωση για τη σχολική μονάδα μιας και ήταν μέσα στο χρονικό διάστημα της εγγύησης, αλλά με πολύ κόπο και χρόνο σε επικοινωνία με τους προμυθευτές. Ειδικότερα αντικαταστάθηκαν: 1 Gateway ZTE, 1 Gateway Baudtec , 1 Router Cisco RV042, 1 Switch 3com 24 θέσεων. Να σημειώσω ότι ο εξοπλισμός που "κάηκε" προστατεύονταν από UPS. Το πρόβλημα μάλλον προκλήθηκε από "ρεύμα" που "μάζεψαν" τα αθωράκιστα καλώδια δικτύου που βρίσκονται εκτός κτηρίου.

Δημιουργία του Ελεύθερου, Διαδικτυακού Μαθήματος για το Δομημένο Προγραμματισμό: "Ο Δομημένος Προγραμματισμός στις Πανελλαδικές των ΕΠΑΛ" στην πλατφόρμα της Udemy (κλικ εδώ)

Ενημερωτική δράση για τους μαθητές του σχολείου με αφορμή την "Ήμερα ασφαλούς διαδικτύου" (κλικ εδώ)

Εικονική Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών Πληροφορικής 4GreenITs (ιστότοπος εδώ) με δύο διακριτές δράσεις:
  1. Συντήρηση και Επισκευή εξοπλισμού πληροφορικής της σχολικής μονάδας, των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου έναντι συμβολικής αμοιβής που δωρίζεται στο Χαμόγελο του Παιδιού
  2. Συλλογή εξοπλισμού Πληροφορικής με στόχο την εφαρμογή του τρίπτυχου "Ελλάτωσε - Επαναχρησιμοποίησε - Ανακύκλωσε" και με εστίαση στην επαν
Το επιχειρηματικό πλάνο (bussiness plan) της Εικονικής Επιχείρησης είναι εδώ

Συμμετοχή στην εμπορική έκθεση του Σωματείου Επιχειρηματικότητα Νέων στη Θεσσαλονίκη (κλικ εδώ)

Δράση "για πενήντα σέντς ρώτα με ότι θες" (κλικ εδώ)

Απολογισμός της συμμετοχής μας στην εμπορική έκθεση ή όταν οι μαθητές μου με έκανα περήφανο (κλικ εδώ).

Συμμετοχή στην εξέταση για την πιστοποίηση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων των μαθητών της Β' τάξης του τομέα Πληφοροφικής (Entrepreneurial Skills Pass – ESP) που τελεί υπό την αιγίδα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ).

Συμμετοχή του ιστολογίου στον 7ο διαγωνισμός Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστοτόπων (κλικ εδώ)

Στα εργαστήρια πληροφορικής
Δημιουργήθηκε τέταρτη αίθουσα / εργαστήριο για να καλύψει τις ιδιαίτερα αυτξημένως

Αλλαγή των καλωδίων δικτύου στο εργαστήριο 3 με καλώδια UTP cat5e

Αγορά από τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Πολυγύρου δεκατεσσάρων (14) ανακατασκευασμένων Υπολογιστών. Στους υπολογιστές αυτούς εγκαταστάθηκε Λειτουργικό Σύστημα (Windows XP), τα προβλεπόμενα λογισμικά και μετά την παραμετροποίηση του τοποθετήθηκαν στην Αίθουσα 3 (μεγάλο εργαστήριο) αναβαθμίζοντας το «Εργαστήριο Πληροφορικής – 1102» καθιστώντας το κατάλληλο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων, επιμορφώσεων, ημερίδων, κλπ.

Μετακίνηση των δεκατσσάρων (14) υπολογιστών (παλιότερης τεχνολογίας) της Αίθουσας 3 στην Αίθουσα 2 (εργαστήριο ΙΕΚ) «Εργαστήριο Πληροφορικής – 1102».

Συντάχθηκε και απεστάλλει προς την Microsoft Hellas αίτημα παραχώρησης σαράντα-πέντε (45) αδειών χρήσης Λειτουργικών Συστημάτων και ισάριθμων Εφαρμογών Αυτοματισμού Γραφείου (MS-Office). Αναμένεται απάντηση.

Αυτά τα ολίγα και πολλά ακόμη που σίγουρα ξεχνώ ;-)

Καλό καλοκαίρι και μη μασάτε, διακοπές είναι, θα περάσουν...