το ιστολόγιο ενός Κύριου των Υπολογιστών και της Πληροφορικής ;-)

Άδεια χρήσης περιεχομένου

Creative Commons Licence
Το περιεχόμενο του ιστολογίου παρέχεται με άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License ...

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ημερίδα ΕΛ/ΛΑΚ και ubuntu LTSP


Σχετικό άρθρο με την ημερίδα (και σαφώς πιο συμβατό με αυτό που αποκαλούμε πολιτική ορθότητα) θα βρείτε στο blog του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χαλκιδικής εδώ.

Αν παρόλα αυτά θέλετε να διαβάσετε το ημερολόγιο καταστρώματος μου της 08/12/2012 (λίγες μέρες πριν από το τέλος του ημερολογίου των Μάγια) συνεχίστε με δική σας ευθύνη ;-)

Λοιπόν έχουμε και λέμε...

Φτάσαμε στις 0900 για να ρυθμίσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες:

Μερικές φωτοτυπίες, ο Κώστας έφτιαξε ένα καλώδιο δικτύου, οργανώσαμε τον μπουφέ (ο Δημήτρης δεν τήρησε το fair play και έφερε σοκολατόπιτα, η Λίτσα κουλουράκια, ο Κώστας έβαλε τη Βικτώρια να φτιάξει κέικ, η Βάσω χυμούς, αναψυκτικά, νερά, πιατάκια, κλπ και εγώ έφτιαξα το διάσημο κέικ με την ιδιοταγή / κλειστή συνταγή της μαμάς μου). Όλα ήταν έτοιμα...

Τα super παιδιά της ομάδας ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ (πατέρας της άλγεβρας): Άλκης, Γιάννης, Λευτέρης, αλλάξανε τα φώτα (με την καλή έννοια) στα εργαστήρια  που θα χρησιμοποιούνταν για την ημερίδα και σε ντε-τε (που λέγαν και οι μαθητές μου), στις γηραιές οθόνες των ακόμη γηραιότερων πι-σι των εργαστηρίων έλαμψε το λογότυπο του ubuntu-LTSP (ποιητικό δε βρίσκετε;).

Είχαν φέρει δικούς τους σέρβερς και σουίτς για το κομμάτι της αλληλεπίδρασης των επιμορφούμενων με το LTPS και στήσαμε / συνδέσαμε τους βιντεοπροβολείς με τους σέρβερς των εργαστηρίων για να προβάλουμε την εγκατάσταση / παραμετροποίηση που θα γινόταν στα εργαστήρια του σχολείου ταυτόχρονα.

Στις 1005 κατέβηκα κάτω και συνάντησα τα παιδιά από το greekLUG τα οποία ήρθαν να συνδράμουν (και συνέδραμαν και μετ παραπάνω μάλιστα) εθελοντικά από τη Θεσσαλονίκη, με δικά τους έξοδα, Σάββατο πρωί στον Πολύγυρο! Ότι και να πω λίγο θα είναι...

Στις 1010 το αμφιθέατρο είχε 40-50 νοματαίους και ο Βασίλης ξεκίνησε...


Χαιρέτησε την ημερίδα ο σχολικός σύμβουλος Πληροφορικής κ. Μανουσαρίδης


Ακολούθησε η κ. Γιανέλη (η διευθύντρια μας) αλλά δυστυχώς δεν την φωτογράφισα γιατί τα καλά της λόγια με έκανα να κάτσω στις σκάλες για να μη φαίνομαι.

Ακολούθησε ο Γιάννης ο Σιάχος από την ομάδα τεχνικής στήριξης του ΠΣΔ που πολύ σύντομα και περιεκτικά περιέγραψε τη δουλειά της ομάδας...


Ακολούθησε ο Φίλιππος Κουτσάκας (χε) ο οποίος περιέγραψε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης την ημερίδας από την σκοπιά ενός εκπαιδευτικού / υπευθύνου εργαστηρίου πληροφορικής.

Εδώ είναι η παρουσίαση

Χωρίς να το γνωρίζω ο πονηρούλης ο ΘαΜαστρο με τράβηξε βιντεάκι από τη μέση και μετά...

Για δείτε εδώ...



Στην συνέχεια ξεκίνησε ο Κωστής ο Μουσαφίρης ο οποίος με εκπληκτικό τρόπο μας μίλησε για της αρχές του ΕΛ/ΛΑΚ, την εκπαιδευτική Φιλοσοφία του, για το Λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ γενικότερα αλλά ειδικότερα για τα πλεονεκτήματα χρήσης του ΕΛ/ΛΑΚ στην Εκπαίδευση.








Ακολούθησε ο Sergey Tsabolov ο οποίος παρουσίασε τι είναι μια Διανομή GNU/Linux, τις Δημοφιλέστερες διανομές, Αντιστοιχίες Προγραμμάτων, τα δημοφιλέστερα Προγράμματα ΕΛ/ΛΑΚ αλλά και Ενδεικτικά Προγράμματα για διάφορους τομείς.




Ακολούθησε 10λεπτο διάλειμμα και μεταφερθήκαμε στα εργαστήρια.

Ο Άλκης στο ένα και ο Γιάννη στο τρία:

  1. έδωσαν τη δυνατότητα στους επιμορφούμενους / χρήστες να δημιουργήσουν λογαριασμούς χρηστών 
  2. έδωσαν τη δυνατότητα στους επιμορφούμενους να αλληλεπιδράσουν με το ubuntu LTSP σαν χρήστες / μαθητές μέσα απο μια σειρά δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει (επεξεργασία εικόνας, κειμένου, αναπαραγωγή βίντεο, κλπ)
  3. ξεκίνησαν και παρουσίασαν βήμα-βήμα την εγκατάσταση του ubuntu LTSP στον σέρβερ των εργαστηρίων
  4. παρουσίασαν τα εργαλεία διαχείρισης των χρηστών και το λογισμικό epoptes
  5. έλυσαν δεκάδες απορίες

















Στο τέλος ο Θανάσης φωτογράφησε την ομάδα κι εγώ το Θανάση...


Αλλά και τον Κώστα που τράβηξε τη δεύτερη...





Επιχειρώντας μιας αποτίμηση από την από την σκοπιά αυτουνού που συμμετείχε στην διοργάνωση της ημερίδας θεωρώ ότι ήταν αρκετά πετυχημένη μιας και η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής και της ημέρας. Ίσως θα έπρεπε να παίξουμε λίγο καλύτερα με τα ΜΜΕ. Θα το ξέρουμε την για την επόμενη φορά,,,

Από την σκοπιά του υπευθύνου εργαστηρίου, όπως είπα και στον Άκη, αυτά που παρουσιάστηκαν ήταν συγκινητικά. Δίνουν plug-n-play λύση σε όλα σχεδόν τα ζητήματα διαχείρισης ενός τοπικού  δικτύου 70 απαξιωμένων τεχνολογικά υπολογιστών.

Άυτά, να μαστε καλά να κάνουμε και άλλα τέτοια.