Ο απολογισμός της πολύ γεμάτης σχολικής χρονίας που πέρασε :-)
Φέτος συμπλήρωσα δεκαέξι χρόνια στην εκπαίδευση. Η φετινή ήταν η πρώτη μου χρονιά στην ιδιαίτερα απαιτητική πρωτοβάθμια, στο Δημοτικό του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους τους συναδέλφους του σχολείου για τη δημιουργική και ενδιαφέρουσα χρονιά που περάσαμε μαζί.
Όπως φαίνεται από τον απολογισμό/καταγραφή των δράσεων που ακολουθεί, κάναμε πολλά πράγματα μαζί και μου έμαθαν τόσο αυτοί όσο και οι μαθητές μας πολλά περισσότερα :-)
Έχουμε και λέμε λοιπόν...
Σεπτέμβριος 2018
Επισκευές, συντήρηση υπολογιστών και τακτοποίηση του (ανακαινισμένου) εργαστηρίου πληροφορικής και των αποθηκευτικών χώρων.
Εγκατάσταση στον κεντρικό ΗΥ (Server) του εργαστηρίου του Ελεύθερου / Ανοιχτού Λειτουργικού Συστήματος για Σχολικά Εργαστήρια Ubuntu 18.04 GNU/Linux. Το εργαστήριο λειτούγησε ως dual/boot με MS Windows και GNU/Linux αν και εν' τέλει χρησιμοποιήσαμε περισσότερο το δεύτερο. Περισσότερα ΕΔΏ.
Αντικατάσταση router και αναβάθμιση της γραμμής πρόσβασης στο διαδίκτυο του σχολείου σε VDSL (μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου). Πλέον η ταχύτητα πρόσβασης είναι σταθερά 24Mbps.
Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων και ενώ προσπαθούσα να βρω τα πατήματα μου στο ιδιαίτερο περιβάλλον της πρωτοβάθμιας (να μάθω τα 120 ονόματα των μαθητών, τα ωράρια, την ύλη, ποιος φεύγει πότε και με ποιόν, τι σημαίνει "κατεβαίνω" στο ολοήμερο, κλπ) εκπαίδευσης έγραψα μία ανάρτηση για το πως βλέπει ένα εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας τον κόσμο της πρωτοβάθμιας. Διαβάστε ΕΔΏ.
Οκτώβριος 2018
Η πρόταση μας με τίτλο "Τα ρομπότ στο μάτι του κυκλώνα" για το πρόγραμμα "Μαθαίνουμε Παρέα" ήταν μία από τις 20 που επιλέχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Λάτση. Η πρόταση συνδύαζε τρία σετ ρομποτικής και έναν πρότυπο μετεωρολογικό σταθμό με μία ενιαία μακέτα με στόχο την προστασία των νησιών του Αιγαίου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από πολύ σημαντικά παιδαγωγικά οφέλη που προέκυψαν από την πρόταση, με την χρηματοδότηση το σχολείο απέκτησε δύο set ρομποτικής LEGO WeDo 2.0, δύο set ρομποτικής LEGO MINDSTORMS EV3, πέντε set ρομποτικής Botley the Coding Robot, έναν μετεωρολογικό σταθμό βασισμένο στον υπολογιστή μικρού μεγέθους Raspberry Pi, ένα σύγχρονο Laptop, αναλώσιμα για τον 3d εκτυπωτή του σχολείου. Περισσότερα για το πρόγραμμα ΕΔΩ.
Σε συνεργασία με τον Λεωνίδα συμμετείχαμε με δημιουργίες (αφίσες) των μαθητών/τριών της Ε' τάξης στον διαγωνισμό για την σχεδίαση της αφίσας του Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Περισσότερα ΕΔΩ.
Οι μαθητές όλων των τάξεων συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Περισσότερα ΕΔΏ.
Ξεκίνησε η εκπαιδευτική δράση "Ο Πληροφορικός του μήνα" η οποία υλοποιήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η δράση για του μήνες Οκτώβριο - Μάιο είναι διαθέσιμες ΕΔΏ και ΕΔΏ και ΕΔΏ και ΕΔΏ και ΕΔΏ και ΕΔΏ
Νοέμβριος 2019
Συνάντηση εργασίας πέντε σχολικών κοινοπραξιών από Βουλγαρία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, για το πρόγραμμα Erasmus+. Στόχος του έργου είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων και η διάδοση των εμπειριών τους ώστε να ενισχυθεί η ανταλλαγή καλών πρακτικών με στόχο την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων. Περισσότερα ΕΔΏ.
Το σχολείο μας απόκτησε πρόσβαση στην εκπαιδευτική σουίτας της Google "G-Suite for Education". Δημιουργήθηκαν λογαριασμοί χρηστών για τους μαθητές των Ε' και Στ' τάξεων καθώς και για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Περισσότερα ΕΔΏ.
Δεκέμβριος 2019
Ένταξη του σχολείου μας στο πρόγραμμα Oracle Academy for Schools. Περισσότερα ΕΔΏ.Οι μαθητές όλων των τάξεων συμμετείχαν στην Ώρα του Κώδικα. Περισσότερα ΕΔΏ.
Σε συνεργασία με τον Λεωνίδα ξεκινήσαμε το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο "Μείωσε-Επαναχρησιμοποίησε-Ανακύκλωσε εξοπλισμό πληροφορικής". Το σχολείο έγινε σημείο συλλογής απαξιωμένου Ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών πληροφορικής και εικαστικών αποσυναρμολογούσαν τον εξοπλισμό με στόχο είτε την επαναχρησιμοποίηση είτε τη δημιουργούσαν καλλιτεχνικών δημιουργιών. Περισσότερα ΕΔΏ.
Αγορά και εγκατάσταση του δικτυακού δίσκου WD MyCloud Home ώστε να έχουν πρόσβαση οι εκπαιδευτικοί των τάξεων από οποιοδήποτε σημείο του σχολείου στο εκπαιδευτικό υλικό του δίσκου (ταινίες, ντοκιμαντέρ, σχέδια μαθημάτων, κλπ). Περισσότερα ΕΔΏ.
Με την ΣΤ' σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το Blog TaTzimania. Το blog εμπλουτίστηκε κατά της διάρκεια της σχολικής χρονιάς από τους μαθητές (όχι στον βαθμό που θα το θέλαμε :-(). Περισσότερα ΕΔΏ.
Φεβρουάριος 2019
Επιλογή του σχολείου μας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Open Schools for Open Societies που έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία εισαγωγής της καινοτομίας του «Ανοιχτού σχολείου» στα σχολεία της Ευρώπης. Περισσότερα ΕΔΏ.Με τους μαθητές των ομίλων ρομποτικής και προγραμματισμού/υπολογιστικής σκέψης συμμετείχαμε στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής WRO. Περισσότερα ΕΔΏ.
Με τους μαθητές όλων των τάξεων συμμετείχαμε στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Περισσότερα ΕΔΏ.
Συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα e-Twinning με τίτλο "Leave bulling behind". Περισσότερα ΕΔΏ.
Στο μάθημα της φυσικής σε συνεργασία με την Μαρίνα υλοποιήσαμε την εφαρμογή για έξυπνες φορητές συσκευές Android "Παίζουμε Μαγνητισμό" στο γραφικό περιβάλλον του MIT App Inventor. Περισσότερα ΕΔΏ
Μάρτιος 2019
Συμμετοχή στον διαγωνισμό πληροφορικής και υπολογιστικής σκέψης Bebras, με τους Με τους μαθητές των τάξεων Γ' και Δ'. Περισσότερα ΕΔΩΑπονομή του σήματος SELFIE στο σχολείο μας, όσον αφορά στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης. Περισσότερα ΕΔΏ
Συμμετοχή στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Εγκατάσταση οδηγών και ενεργοποίηση του διαδραστικού πίνακα του σχολικού εργαστηρίου πληροφορικής,
Απρίλιος 2019
Συμμετοχή στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής τις παρακάτω εισηγήσεις:- «Τα ρομπότ στο μάτι του κυκλώνα: Οι μαθητές εργαλειοποιούν τη ρομποτική μηχανική και τη μετεωρολογία για την προστασία των ελληνικών νησιών από την κλιματική αλλαγή», σε συνεργασία με τον Στράτο της Α', τη Γιώτα και τους μαθητές των ομίλων ρομποτικής και υπολογιστικής σκέψης
- «Δημιουργούμε – Μαθαίνουμε – Μοιραζόμαστε Πειράματα Μαγνητισμού με τον AppInventor», σε συνεργασία με την Μαρίνα και τους μαθητές της Στ' τάξης
- «Ψηφιακές Γέφυρες: Συνδέοντας το σχολείο μας με τον ψηφιακό κόσμο της Wikipedia με τη χρήση Quick Response-QR codes», σε συνεργασία με τον Στράτο, την Γιώτα, τον Γιώργο και τους μαθητές της Ε' τάξης την εργασία με τίτλο
Περισσότερα ΕΔΏ
Μάιος 2019
Εισαγωγικά μαθήματα για τους μαθητές της Α' τάξης στην αλγοριθμική σκέψη μέσα από την αλληλεπίδρασε με το Botley the Coding Robot. Περισσότερα ΕΔΏ
Συν-εκπαίδευση με τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας μαθητές της Β' τάξης. Περισσότερα ΕΔΏ.
Ιούνιος 2019
Σχεδίαση και εγκατάσταση νέου δικτύου δομημένης καλωδίωσης με την οικονομική υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Στο νέο τοπικό δίκτυο εντάχθηκαν οι έξι τάξεις διδασκαλίας του σχολείου, το εργαστήριο πληροφορικής, το γραφείο της διεύθυνσης, τα δύο γραφεία των εκπαιδευτικών και το θέατρο.Τοποθέτηση τριών hotspots για την ασύρματη κάλυψη του σχολικού συγκροτήματος (Γραφείο Δ/νσης, Β' τάξη, Θέατρο)
Επιμορφωτική Ημερίδα ενδοσχολικής επιμόρφωσης με θέμα "Συνεργατικά εργαλεία μάθησης"
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου