Οι Climate Detectives του ΠΣΠΘ εν δράση...
Οι Climate Detectives του ΠΣΠΘ εν δράση...
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency – ESA) προσκάλεσε ομάδες μαθητών ηλικίας 8 έως 15 ετών να «κάνουν τη διαφορά» σε θέματα που αφορούν στο κλίμα και να συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Climate Detectives. Ειδικότερα, μαθητές από όλες τις χώρες της Ευρώπης κλήθηκαν να επιλέξουν ένα πρόβλημα που να αφορά στο τοπικό κλίμα της περιοχής/χώρας τους, να το ερευνήσουν να καταγράφοντας μετρήσεις, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και κλιματολογικά δεδομένα και στη συνέχεια να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης και λύσεις. Περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα ΕΔΏ.Οι μαθητές της ομάδας “Experimental Climate Detectives” του ΠΣΠΘ – Δημοτικού μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, υπέβαλαν την πρόταση τους με τίτλο: “Students work on robotic engineering and meteorology to protect Greek islands from climate change”. Η πρόταση του σχολείου μας χαρακτηρίστηκε ως η πληρέστερη από τις υποβληθείσες, αξιολογήθηκε θετικά και πέρασε στην επόμενη φάση του προγράμματος, που είναι η φάση της υλοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της φάσης υλοποίησης (Δεκέμβριος 2019 – Απρίλιος 2020) οι μαθητές μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς θα μελετήσουν το φαινόμενο του Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicanes – Υφέσεις με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα στη Μεσόγειο).
Ειδικότερα, οι μαθητές
- θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στον καιρό, στο κλίμα και στα ακραία καιρικά φαινόμενα (με εκπαιδευτικές επισκέψεις στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ καθώς και επισκέψεις της επίκουρης καθηγήτριας κλιματολογίας Κωνσταντίας Τολίκα στο σχολείο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος)
- θα τοποθετήσουν έναν πρότυπο μετεωρολογικό σταθμό στο ΠΣΠΘ
- θα καταγράψουν, μελετήσουν και αναλύσουν μετεωρολογικά και κλιματικά δεδομένα
- με την χρήση των παραπάνω δεδομένων θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν ρομποτικές κατασκευές με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση των πολιτών για τα ακραία καιρικά φαινόμενα (extreme events) καθώς και τους φυσικούς κινδύνους (natural hazards) υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής.
Τον Μάιο του 2020 οι μαθητές θα κληθούν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους, ενώ τον Ιούνιο του 2020 θα απονεμηθούν τα σχετικά βραβεία του προγράμματος στα σχολεία που θα διακριθούν.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κουτλή Παναγίωτα, Καρατζίδης Ευστράτιος, Κουτσάκας Φίλιππος
Χορηγός του παρόντος έργου είναι η Επιτροπή Ερευνών (ΕΛΚΕ ΑΠΘ, Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου